Wie zijn wij
Tijdens de eerste corona-zomer begonnen wij, acteurs Julia van der Vlugt en Jurriën Remkes, het Tuintheater.
Samen met regisseur Stephen Liebman maakten wij onze eerste voorstelling, De Beer (2020), een eenakter geschreven door Anton Tsjechov. Deze speelden we bij particulieren in hun eigen tuin voor een klein gezelschap. Uiteindelijk hebben we deze voorstelling ruim 40 keer gespeeld. Na dit succes volgden Het Aanzoek (2021), God van de Slachting (2022) en Polder Wodka (2022), een samenwerking met vijf musici van het Noord Nederlands Orkest. Wat ooit ontstond als noodoplossing is uitgegroeid tot een volwassen theatergezelschap met veel plannen voor de toekomst.
"Het moet dus een acteursfeestje worden en dat wordt het. God van de slachting gaat in essentie over het verlies van decorum en het is heerlijk om te zien hoe elk van de spelers dat op eigen wijze gestalte geeft." ~ Theaterkrant
Wij richten ons inmiddels niet meer op particuliere tuinen, maar spelen openbare voorstellingen op uitzonderlijke buiten-locaties. Dit doen we in de landelijke omgeving van Noord-Nederland, waar Julia en Jurriën zijn opgegroeid. De afgelopen jaren waren we te zien in duinpannen, bossen en in kasteeltuinen, daarnaast zijn we regelmatig te zien op verschillende theaterfestivals. We werken graag samen met met lokale ondernemers en organisaties, die de omgeving goed kennen en daardoor een wezenlijke toevoeging zijn aan de voorstelling.
"Dat is ook het mooie van deze enscenering: de spelers staan soms niet meer dan een halve meter bij je vandaan. Er is niets om je achter te verschuilen, alles is zichtbaar." ~ Theaterkrant
Op fysieke, absurde en vooral humoristische wijze laat het Tuintheater personages zien die struikelend door het leven gaan, maar altijd een sprankje hoop blijven houden. Met het publiek er bovenop, werken ze zich vol bravoure in de nesten. Geïnspireerd door Jiskefet, the Coen Brothers, Fawlty Towers en de groteske personages uit de Russische literatuur, maakt het Tuintheater humoristisch en ontroerende voorstellingen.
Het Team
Jurriën Remkes, acteur, oprichter Het Tuintheater
Na zijn vooropleiding bij De Noorderlingen studeerde Jurriën aan de Mime Opleiding van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na zijn opleiding speelde hij bij verschillende gezelschappen, o.a. YoungGangsters, Nieuw West, Het Amsterdamse Bostheater, theatergroep Oostpool, Vis à is Vis. De afgelopen jaren heeft Jurriën veel gewerkt in de regies van Moniek Merkx bij Maas Theater en Dans. Bij dit gezelschap heeft hij ook de voorstellingen Vlieg! met Rosa van Leeuwen en Showtje Tof Doen met Freek Nieuwdorp, gemaakt. Op televisie is Jurriën o.a. te zien geweest in Van God Los (seizoen 2), Spangas op zomervakantie en Het verhaal van Nederland. In 2018 was Jurriën te zien in de film All You Need Is Love. In 2020 richtte hij samen met Julia Het Tuintheater op.
Julia van der Vlugt, acteur, oprichter Het Tuintheater
Julia is opgegroeid in Groningen en volgde lessen aan de vooropleiding De Noorderlingen. In 2018 studeerde ze af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Tijdens haar opleiding was te zien in producties van Orkater, YoungGangsters en Pieter Kramer. Na haar opleiding speelde ze de hoofdrol in Jumpin’ Jack (regie Frank Lammers) en was ze onder andere te zien in Charlie and The Chocolate Factory (regie Jasper Verheugd) en Mozart’s Zauberflöte (regie Theu Boermans). Ook produceerde en speelde ze samen met actrice Lidewij Mahler het toneelstuk Zwanensprong dat geschreven en geregisseerd werd door Ko van den Bosch en voor NPO verfilmd werd door Erik de Bruyn. In 2020 richtte Julia samen met Jurriën Remkes Het Tuintheater op, ze speelde in de voorstellingen De Beer, Het Aanzoek, God van de Slachting en Polder Wodka.
Stephen Liebman, regisseur
Stephen rondde in 2018 de regieopleiding aan de Academie voor Theater en Dans af met twee eigen bewerkingen: Het Proces (naar Kafka) en Fuckboy, je maintiendrai (naar Choderlos de Laclos en Müller). Sinds seizoen 2018-2019 werkt hij onder de vleugels van Frascati Producties. Hier maakte hij de voorstellingen Kasper, een eigen bewerking van Enter Medea, Hufterproof, part I. Stephen vindt in zijn werk een heel eigen mix van teksttoneel en fysiek theater; een midden tussen verhaal en theatrale abstractie. Een terugkerend thema is daarbij de verhouding tussen taal en macht. Hij gebruikt repertoiretoneel vaak als uitgangspunt maar zet het graag naar zijn hand door zelf het te bewerken.
Matthijs IJgosse, regisseur
Matthijs IJgosse studeerde als acteur af aan de Arnhemse Toneelschool en werkt sindsdien in verschillende functies in een uiteenlopend werkveld.
Als acteur speelde hij veelvuldig bij o.a. Toneelgroep Oostpool, het NNT, Toneelschuur Producties en Moeremans&Sons, het collectief dat hij mede oprichtte. Hij speelde o.a. in de series Jos, Locked Out en de internationale speelfilm A Certain Kind of Silence, presenteerde voor de NTR zes jaar lang het TV-programma de Buitendienst. En de laatste jaren werkt hij steeds vaker als regisseur. Zo regisseerde hij bij Bellevue het veelgeprezen Hendrik IV, en in het Amsterdamse Bostheater de festivalhits Ik Hoop op Zegen en Recht op de Hemel van Collectief Blauwdruk. In 2022 neemt Matthijs samen met Stephen Liebman de regie op zich van God van de Slachting van Het Tuintheater.
Anouk Thijsseling, productie
Anouk Thijsseling is in 2021 afgestudeerd aan de Opleiding Productie Podiumkunsten aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Na haar opleiding is ze bij verschillende gezelschappen gaan werken. Ze werkt nu 1,5 jaar als tourmanager bij de Theateralliantie voor verschillende grote musicalproducties en heeft in de zomer van 2022 gewerkt aan de voorstelling Kaapdiegoeiekoop. Deze voorstelling speelde op Karavaan en Oerol. Met haar werkzaamheden bij het Tuintheater hoopt ze haar liefde en kennis voor en over locatietheater te kunnen uitbreiden.
Hanna van der Leest, marketing
Na haar opleiding Leisure management aan Stenden Hogeschool studeerde Hanna aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze rondde in 2017 de master Kunst & Cultuurwetenschappen af. Ze was werkzaam als marketeer bij Kasko (productiehuis voor jonge muziektheatermakers) en Garage TDI (jeugdtheatergezelschap in Assen). Op dit moment is ze werkzaam als marketeer voor verschillende opdrachtgevers in de culturele sector, met name in Noord-Nederland. Waaronder voor Zummerbühne, De Lawei en Noordpool Orkest.
Isabel van der Vlugt, fotograaf
Isabel zal in 2024 afstuderen van de kunstacademie in Utrecht, in de richting fotografie. Isabel heeft op jonge leeftijd al veel werkervaring opgedaan, ze fotografeerde muzikale ensembles door het hele land en heeft in 2023 de portretten van het Noord Nederlands Orkest gefotografeerd. Ze heeft scènefoto’s gemaakt voor beginnende theatercollectieven en is verbonden als fotograaf en vormgever bij Het Tuintheater. Isabel heeft een adviserende rol als het gaat over de sociale media kanalen en zal zorg dragen voor de huisstijl en verschillend marketingmateriaal.
Lowie van Oers, acteur
Lowie van Oers studeerde in 2012 af als acteur aan de Arnhemse Toneelschool waarna hij bij verschillende gezelschappen door het hele land speelde. Onder andere bij Oostpool, Toneelschuur Producties en De Toneelmakerij. In 2016 schreef hij zijn eerste theatertekst bij de Nieuwe Oost, de monoloog Turing over wiskundige Alan Turing, die hij ook zelf speelde. Hierna schreef hij meerdere theaterteksten, zowel autonoom als in opdracht, en ontving hiervoor in 2019 het Wim Bary Stipendium.
Rutger Remkes, acteur
Na de vooropleiding de Noorderlingen studeerde Rutger in 2010 af aan de performance opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Hij speelde bij gezelschappen als Toneelgroep Maastricht en Maas Theater en Dans. Ook is hij terugkerend acteur bij YoungGangsters waar hij gespecialiseerd is in stage fighting. Bij Laika maakte hij de voorstelling KRAMPIG waarmee hij naast Nederland ook in België, Duitsland, Polen, Ierland, Engeland, China en Zuid Korea speelde. Op televisie was Rutger te zien in de serie A’dam - E.V.A.
Lisa Groothof, acteur
Lisa studeerde in 2011 af aan de Mime­opleiding op de Amsterdamse Theaterschool. Ze speelde o.a. Bij Golden Palace, Davy Pieters, Beumer&Drost, Carver, MaasTD, Jakop Albhom en Jessie L’herminez.
Eigen werk: Met Mau­rits van den Berg vormt zij het collectief De Leedbewakers. Hun eerste voorstelling KØT speelde in binnen­ en buitenland en op festivals als Lowlands en Karavaan. De voorstelling is onlangs verfilmd. Samen met Dwayne Toemere en Yannick Greweldinger vormen zij het gezelschap Grote Mensen. Kofferbak voorstellingen voor het jonge publiek. Film: Op televisie is Lisa o.a. Te zien geweest in de speelfilm Ja, ik wil, Mooi geweest, de serie Harkum, en de korte film Broken Lisa speelde eerder bij het Tuintheater met de voorstelling God van de slachting.
Eva van Gessel, acteur
Eva studeerde in 2013 af aan de Toneelschool in Arnhem. Tot 2017 was zij verbonden aan het collectief Moeremans&Sons dat zij samen met haar klasgenoten en singer-songwriter Eefje de Visser oprichtte. Daarnaast speelde Eva o.a. in voorstellingen bij Toneelgroep Oostpool, Theater Bellevue, Theater Sonnevanck en Festival de Parade. Ook was ze te zien in musicals als Fiddler on the Roof, Annie en Charlie and the Chocolate factory. Eva won in 2013 de Kemna award voor meest veelbelovende actrice en werd in 2020 genomineerd voor een musical award in de categorie beste vrouwelijke bijrol.